Akým spôsobom môžem ako prevádzkovateľ potravinárskeho podniku napomôcť pri prevencii prenášania epidémie?
Primárne je dôležité zamerať sa na informovanosť zamestnancov, preškolenie personálu v oblasti dodržiavania správnej hygienickej praxe a zabezpečenie zodpovedajúcich zariadení a prostriedkov pre udržiavanie osobnej hygieny na pracovisku.
Taktiež je nutné apelovať na dodržiavanie preventívnych zásad a technologických postupov pri manipulácii s potravinami, ako napríklad dôkladné tepelné opracovanie potravín, opatrenia na zamedzenie kontaminácie potravín a pod.
S ohľadom na aktuálne riziko respiračných ochorení by sa mala venovať zvýšená starostlivosť a pozornosť čisteniu a dezinfekcii priestorov a vybaveniu predajne.
Všetkým prevádzkovateľom maloobchodných predajní sa odporúča dezinfikovať nákupné košíky a vozíky po každom použití a kľučky alebo madlá dverí v pravidelných intervaloch.
Štátna veterinárna a potravinová správa Slovenskej republiky dňa 24.3.2020 vydala odporúčania na zabránenie šírenia koronavírusu pri predaji potravín, kde sa uvádza, že prevádzkovatelia potravinárskych podnikov zohrávajú dôležitú úlohu pri prevencii chorôb spôsobených potravinami a mali by dodržiavať nasledovné pokyny:
dočasne zaviesť u všetkých pracovníkov meranie telesnej teploty bezdotykovým teplomerom pred vstupom do areálu potravinárskej prevádzkarne,
zákaz vstupu do potravinárskych prevádzkarní osobám s akýmikoľvek príznakmi chrípky, prípadne iných podobných ochorení a nepovolaným a cudzím osobám,
dodržiavať zásady hygieny a dezinfekcie na každom stupni potravinového reťazca,
vstup do potravinárskych prevádzok cez hygienickú slučku v ochranných prostriedkoch a s rúškom,
vyžadovať u zamestnancov anamnestickú históriu, napr. návšteva zahraničia alebo členov rodiny, koronavírusová infekcia v rodine alebo v blízkom okolí, atď.,
zabezpečiť, aby pri preprave potravín do potravinárskej prevádzky vodič nevystupoval z vozidla a celú manipuláciu s potravinami zabezpečoval prevádzkovateľ (hlavne zahraniční prepravcovia),
personál opakovane preškoliť o zásadách osobnej a prevádzkovej hygieny a zabezpečiť podmienky pre ich uplatňovanie (mytie a sušenie rúk, napr. dezinfekčné prostriedky),
zamestnanci s príznakmi ochorenia nesmú byť v prevádzke potravinárskeho podniku,
pri výrobe alebo manipulácii s tepelne neošetrovanými potravinami (napr. lahôdkárske, pekárske) používať ochranné pomôcky (jednorazové rukavice, plášte, prípadne rúška),
pravidelne čistiť a dezinfikovať pracovné plochy, pracovné pomôcky, prípadne rukoväte, nákupné košíky, vozíky, zariadenia, ďalšie miesta, ktorých sa zamestnanci najčastejšie dotýkajú, súčasne aj sociálne zariadenia, a to dezinfekčnými prostriedkami s plne virocidným účinkom,
nad rámec bežného poriadku a čistenia odberových priestorov sa zamerať na prevádzkové miesta a plochy, ktoré sú najčastejšie vystavené riziku možnej kontaminácie, na vstupné priestory a miestnosti, ako i na manipulačné priestory expedície produktov a tieto čo najčastejšie utierať a dezinfikovať vhodným prostriedkom s plne virocidným účinkom (napr. jednorazové dezinfekčné utierky),
poučiť obsluhujúci personál, aby minimalizoval úzky kontakt s hocikým, kto vykazuje príznaky respiračného ochorenia, ako je kašeľ a kýchanie,
v predajniach uprednostňovať predaj baleného tovaru a
v predajniach s predajom nebalených, ďalej tepelne neošetrovaných potravín zabezpečiť dostatok pomôcok pre hygienickú manipuláciu s tovarom (sáčky, kliešte, jednorazové rukavice, a pod.), upozorňovať zákazníka na povinnosť hygienického chovania formou vývesných upozornení, výstavných tabúľ, atď. – najlepšie pod stálym dohľadom obsluhy.
21.04.2020